VAŽNO JE ZNATI: Evo kako da rastavite dva SUKOBLJENA PSA!

Nikada ne znate kada možete doći u neku nezgodnu situaciju.
Erik Tramson je francuski trener koji se bavi obukom policijskih pasa. U toku njegove karijere najčešće pitanje koje su mu postavljali ticalo se razdvajanja pasa u borbi.
Razlozi zbog kojih psi dolaze u sukob su mnogobrojni, ali u takvoj situaciji treba znati kako pravovremeno reagovati. Postoji nekoliko načina:
1. Polivanje pasa vodom
Iako je to neprijatno za njih, biće delotvorno jer će se oba psa iznenaditi i popustiti ujed.
2. Dizanje psa u vis
Oba vlasnika treba istovremeno da uhvate svoje pse ispod kukova, za zadnje noge i tako da dižu sve dok se i prednje ne podignu iznad tla. Psi će tako pustiti jedan drugoga, ali nakon toga treba biti brz i energičan i pse staviti povodac, pa maknuti jednog od drugog.
Foto: Profimedia
3. Gušenje psa (samo za profesionalce)
Treća metoda koju Tramson spominje je i najopasnija pa se preporučuje isključivo profesionalcima ( a opasnost da pas nekoga ubije je velika).
Metoda uključuje hvatanje psa za vrat (snažnim stiskom ruke)! Ova metoda je izuzetno opasna, jer ako je pogrešno izvedete psi vas mogu ozbiljno povrediti! Takođe, ukoliko ne izvedete gušenje kako treba, kod pasa možete izazvati nesvest ili čak smrt!
Najčešće greške vlasnika koje treba izbegavati jesu da pse pokušavaju hvatati za ogrlicu i/ili razdvajati bacanjem/postavljanjem između sukobljenih strana. Takođe, vlasnici manjih pasa (koji često izazovu sukob) pse pokušavaju obraniti dizanjem u naručje!  Tim postupcima izlažu se velikom riziku da i sami budu izgriženi!
izvor:SRBIJA DANAS

Comments are closed.