Pet stvari koje će vam pomoći u otkrivanju emocija vašeg psa!

Psi nas štite, prevoze, vode i vole. A sve što traže zauzvrat je hrana, sklodogs-and-kidsnište, vežba i pažnja. Ponekad zahtevaju i malo strpljenja kad ne žele da prestanu da laju ili kad prilikom šetnje primete nešto zanimljivo u obližnjem žbunju.

Da biste usrećili svog psa potrebno je tako malo truda da se u poređenju s tim gotovo svi drugi odnosi u našim životima čine kao neverovatan napor.

Ali kako tačno da znamo šta naš ljubimac oseća? Američki Hafington Post pripremio je kratki priručnik za pseće emocije:

1. Nakon što urade nešto loše, očekuju kaznu

Znate onaj trenutak kad uđete u kuću, a vaš pas je napravio nešto što nije smeo? (Prevrnuo kantu za smeće, pojeo ručak sa stola ili otkinuo plišanom medvedu nogicu). Odmah ćete primetiti da vaš pas drži pognutu glavu što često tumačimo kao osećaj krivice. Ali zapravo se ne radi o tome, već o očekivanju kazne. Pas zna da ćete vikati na njega. Pas može da ustanovi da ste ljuti, pa koristi položaj tela da bi vam preneo poruku da morate da se smirite. Takođe, imaju oboren pogled i lice okrenuto prema podu, a sve to čine kako bi izbegli kaznu.

2. Mogu biti ljubomorni

Ako imate više od jednog psa, sigurno ste to videli: obraćate pažnju samo na njega, dok vam drugi liže ruku i pokušava da se popne u vaše krilo. Istraživanja su pokazala da psi stvarno mogu da osećaju ljubomoru. Psi manifestuju najviše ljubomore ako njihov vlasnik posvećuje više pažnje nekom drugom psu, nego nekom čoveku ili predmetu.

3. Psi mogu da prepoznaju ljudske emocije

Psi su prirodno opremljeni da mogu da prepoznaju naše emocije. U jednoj italijanskoj studiji u kojoj je učestvovalo stotinu pasa i njihovih vlasnika, psi su posmatrali svoje vlasnike kako traže pomoć i dobijaju je ili budu grubo odbijeni. Nakon toga, velika većina pasa ignorisala je hranu koju bi im ponudila osoba koja nije pružila pomoć njihovom vlasniku. Psi su takođe jako dobri u iščitavanju sitnih promena ljudskih emocija koje se manifestuju tek malom promenom tona glasa ili izraza lica.

4. Psi verovatno ne mogu da prepoznaju vaše lice preko video četa

Ako dugo niste kući i vaš pas je dugo sam zbog čega jako pati, možda će vam pasti na pamet da ostavite u stanu uključen Skype ili nešto slično kako bi vaš pas mogao da vas vidi i da se oseti bolje. Međutim, zna li vaš pas da ste to uopšte vi? Odgovor je: možda.

Psi prepoznaju ljude po mirisu i retko se oslanjaju na vid ili sluh kod prepoznavanja. Jedna je studija potvrdila da se u psećem mozgu aktivira određeni deo kad gledaju slike lica, ali nije potvrđeno da su u stanju da prepoznaju gazdu samo na osnovu toga.

5. Oni bezuslovno vole

Kad ljudi ugledaju osobu koju vole, u njihovom se mozgu povećava nivo oksitocina, hormona koji igra značajnu ulogu u povezivanju. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da se slična stvar događa i s psima te da oni vole da budu s nama jednako koliko i mi volimo da budemo s njima. Psi upravo čeznu za maženjem, pažnjom i kontaktom, gotovo više nego za hranom ili bacanjem loptice.

(Ljubimci Telegraf/Huffington Post)

 

Comments are closed.