Letnje vrućine su izuzetno opasne za pse!
Kako da spasite vašeg psa od nesnosnih vrućina?

dogs_2hotcarPsi se ne znoje po celom telu kao mi, već samo tamo gde nisu pokriveni krznom, na šapama i njušci. Dahtanje predstavlja dodatno hladjenje tokom vrućina. Taj način hladjenja je slab i nedovoljan i zato vlasnici moraju biti svesni toga i znati kako da prepoznaju simptome toplotnog udara da bi im pomogli.

Svi smo čuli horor priče o psima koji su ostavljeni u vrelim kolima i koji su doživeli toplotni udar ili umrli nakon samo nekoliko minuta. Toplotni udar psi dobijaju na nekoliko načina: kada su izloženi pojačanom fizičkom naporu tokom velike vrućine, kada su ostavljeni u vrelim kolima ili kada šetaju po vrelom trotoaru.

Normalna telesna temperature psa je 38.5, a normalna oscilacija je stepen gore ili dole. Sve preko toga je zabrinjavajuće.
Psima ne treba puno vremena da dožive toplotni udar, samo nekoliko minuta u vrelim parkiranim kolima je smrtonosno za mnoge pse. Evo kako da prepoznate znake toplotnog udara da biste mogli da reagujete i na vreme spasite psa.

Kako izgleda pas koji je dobio toplotni udar?
Simptomi:

• Izraženo i brzo dahtanje
• Curenje bala iz usta
• Nemir, anksioznost
• Jarko crvene ili ljubičaste desni
• Dezorijentacija
• Iscrpljenost i nesvestica
• Povraćanje
• Kolaps

Psi se razlikuju; svaki pas ima svoj prag tolerancije na visoku temperaturu. Vremenom ćete naučiti da prepoznate i procenite da li se vaš pas ponaša neurotično i neuobičajeno zbog velike vrućine. Ako niste sigurni, pozovite vašeg veterinara.

Mit: Tokom leta bi trebalo da obrijete vašeg psa

Netačno! Iako vam ovo deluje kao logično i najbolje rešenje da se izborite sa vrućinama, vi brijanjem čak možete napraviti više štete nego koristi! Dlaka naših pasa se ponaša kao izolacija u stanovima i kućama, ona ih greje zimi i hladi leti. Takodje ih štiti od opekotina. Uklanjanje ove zaštitne barijere ih dodatno izlaže suncu, može proizvesti teskobu i dovesti do kolapsa ili opekotina.
Uobičajeno trimovanje i brijanje su u redu, ali nemojte preterivati!.

Saveti za vrele dane:

• Činija sa vodom bi uvek trebalo da bude blizu psa
• Kada ste napolju, budite u hladovini. Ne izlažite se direktno suncu.
• Prilagodite šetnje vremenskim prilikama – ne šetajte kad je najtoplije, trotoar je tada jako vreo za pseće šape i vaš pas lako može da dobije opekotine. Šetajte rano ujutru ili predveče, kada su trotoari i temperature podnošljivi.
• Ako primetite da je pas vreo, ohladite ga vlažnim peškirom u predelu pazuha ili se igrajte sa psom pored baštenske prskalice ili ga polijte crevom, neka pliva u bazenu. Reci ili sl.
• Nikada, ali nikada, ih nemojte ostavljati u parkiranim vrelim kolima, u njima lako I brzo kolabiraju I mogu umreti!

Moj pas ima toplotni udar, šta da radim?

Ne paničite već brzo odreagujte! Svaki sekund je bitan kada vaš pas doživi toplotni udar. Sklonite ga u hladovinu, uključite klimu ako je imate u blizini. Ohladite psa prohladnom (ne hladnom) vodom, posebno u predelu kukova. Dajte mu da pije manje količine vode. Ako stanje ne počne da se poboljšava, pozovite veterinara.

Vodite računa o vašim psima! Ne ostavljajte ih u vrelim kolima!

Parkirani automobili su doslovno brze smrtonosne zamke za vaše pse. Kada je napolju 26 stepeni, temperatura se u kolima za nekoliko minuta podiže od 38 do čak 48 . A kada je 30 stepeni i više, temperatura dostiže čak i neverovatnih 70 stepeni C, za manje od 10 min! Samo podizanjem svesti o ovom ozbiljnom problemu i reagovanjem možemo doći do rezultata i spasiti mnoge pse. Delite ovo.

izvor: NEW INSTINCT