KONAČNO: Avio kompanija promenila propise, psi više ne lete sa prtljagom!

Putovanje-sa-psomNehumana praksa da ljubimci u avionima budu smešteni u delu koji je predviđen za prtljag prestaje od marta 2016. godine u avio kompaniji Delta, a nadamo se da će ovaj zdravorazumski potez prihvatiti i ostali avio prevoznici

Delta navodi da je odluka došla zbog smrti i nestanka desetina ljubimaca u poslednjih 10 godina. Tačne brojke su prilično zastrašujuće – za 10 godina 74 ljubimca su uginula, a još 14 ih je nestalo tokom letova ovog prevoznika.

“Delta više neće prevoziti ljubimce kao prtljag i određene životinje ćemo prevoziti u svim kabinama osim u prvoj klasi”, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije.

Pre četiri godine Delta je prestala da vozi bracicefalične pse (sa spljoštenim njuškama poput boksera i buldoga) zato što imaju problema sa disanjem u ekstremnim situacijama.

U delu za prtljag pritisak vazduha i temperatura jako variraju i psima je teško da se prilagode ovome. Nažalost ova odluka će otežati prevoz velikih pasa, koji i dalje neće moći da putuju u delu za putnike zbog svoje veličine.

Ipak, napravljen je izuzetak, pa će psi koji se koriste u raznim službama poput pasa vodiča ili pasa koji pomažu policiji i vojsci i dalje moći da se prijave kao prtljag. Objašnjenje ovakve odluke je da su to ekstremne situacije u kojima su životinje preko potrebne ljudima i moraju se nekako prevoziti.

Avion

“Mnogi od nas u kompaniji obožavamo ljubimce i naš cilj je da osiguramo što bolji ugođaj i veći kvalitet usluge kada su životinje u pitanju”, rekao je Bil Lenč, potpredsednik kompanije.

Ovo je svakako jedan korak napred i ostaje nam da se nadamo da će i u Srbiji uskoro zaživeti ovakva ideja. Svi koji imaju kontakt sa životinjama shvataju koliko su one važne i nema razloga da se sa njima postupa drastično drugačije nego sa ljudima. Nigde, pa ni u avionu.

(Ljubimci Telegraf. lifewithdogs.com)

Comments are closed.