TIGRICA-628x400Da li ste znali da su ovi slatki pernati drugari u nekim stvarima napredniji čak i od nas?

Ove neodoljive ptičice osim što uveseljavaju naše domove karakterom, ali i živopisnim bojama, posebne su po mnogo čemu. Verovatno niste ni svesni nekih činjenica u vezi sa svojimpapagajem, ali smo sigurno da ćete se oduševiti.

– Tigrice mogu da registruju 150 slika u sekundi. Mi za njima u tome znatno zaostajemo sa 16 slika u sekundi.

– Mogu da čuju zvuk od 200 do 400 Hz i dugo pamte određene zvuke. Otuda i njihova sposobnost da lako oponašaju zvuke. Ako ste čuli svog papagaja kako pevuši vama poznatu melodiju, znajte da ju je zapamtio ako ste je nekoliko puta puštali, a to čak i ne mora biti tako često.

– Što se tiče sposobnosti govora ljudskim jezikom, tigrice mogu da nauče da govore brže od mnogih većih papagaja. Takođe su i veoma hrabri, te velikim papagajima bez problema mogu da “stanu na crtu” i da budu agresivni prema njima ako im nešto nije po volji.

– Imaju toliko dugoročno pamćenje da će vas danima bojkotovati ako se zbog nečeg naljute na vas. Kada se papagaj ponovo bude družio sa vama, nije zaboravio, samo vam je oprostio – veoma su privrženi i nemaju srca da dugo budu sa vama u zavadi.

– Kako Nacionalna geografija navodi, tigrice spadaju u pet najlepših životinja na svetu. Međutim, pored toga što su lepi, oni su i dobri matematičari – mogu da broje do tri!

– Takođe su i gipki! Sigurno ste primetili da kada spavaju okreću glavu za 180 stepeni.

I naravno, još mnogo, mnogo toga, jer su skloni intelektualnom napredovanju i svaki dan je za njih doživljaj, a samim tim će i vama biti sa njim.

OPŠTE KARAKTERISTIKE

Tigrice su poreklom iz Australije, a sredinom 19. veka stigle su u Evropu gde postaju omiljeni kućni ljubimac. Prosečna dužina tigrice je oko 18 cm, mada su izložbeni standardi nešto rigorozniji pa je propisana dužina minimum 21,5 cm. Teže svega 30-40 gr.

Boja perija im je u prirodi isključivo zelene boje, ali dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge varijacije, pa danas ima zelenih, žutih, plavih, belih i sivih tigrica. Reč je o vrlo društvenim pticama koje pate ako su same pa ih treba držati u paru. Pol se određuje prema boji kože oko nozdrva. Kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od beličaste do ružičaste i smeđe boje. Prosečan životni vek im je između 10-15 godina, mada je zabeleženo da su neki primerci živeli i do 20.

SMEŠTAJ

Tigrice zahtevaju prostran i veliki kavez kako bi mogle slobodno da rašire krila. Dimenzije kaveza za jednu pticu su minumim 40x40x30 cm. Vole društvo pa se preporučuje da ih bude više. Za 2 do 4 tigrice kavez mora da bude bar 120x60x100 cm. Životni prostor tigrica treba obogatiti različitim sadržajem. Poželjno je ubaciti kućicu u kojoj će napraviti gnezdo, merdevine, ljuljašku, kanap za penjanje i drvene stajalice na nekoliko mesta. Od igračaka odličan izbor je zvonce ili ogledalce. Ipak vodite računa da ne prenatrpate kavez. Kavez ne treba držati na promaji i izbegavajte kuhinju jer isparenja od kuvanja ne prijaju pticama.

Tigrice je poželjno puštati iz kaveza da slobodno lete po satnu svaki dan na po minimum sat vremena. Pre puštanja ptice obavezno proveriti da li su svi prozori i vrata zatvoreni. Ako ste tek kupili pticu ne puštajte je iz kaveza dve nedelje dok se ne navikne na vas i novi prostor. Ako imate poteskoća da je vratite u kavez samo ubacite malo hrane, a ona će sama doleteti nazad.

Kavez treba savkodnevno čistiti od izmeta i ostataka hrane. Jednom do dva puta mesečno poželjno je oprati kavez vrelom vodom. Nemojte koristiti jak deterdžent već posebna sredstva namenjena za dezinfekciju kaveza.

HRANA

Osnovna hrana tigrica je komercijalna mešavina semenki koju možete nabaviti u pet radnjama. Njihov jelovnik možete obogatiti raznim svežim voćem, povrćem i začinskim biljkama. Voće i povrće mora da bude sveže, dobro oprano i ne prskano. Kvalitetna i pravilna ishrana je veoma bitna za zdravlje i kvalitetan život vašeg pernatog prijatelja.

Od voća tigrice će rado jesti: banane, kruške, jabuke, šljive, višnje, trešnje, borovnice, maline, kupine, jagode, kivi, lubenicu, kajsije, smokve, dinju, grožđe… Vole gotovo svo voće, ali mogu odbiti limun, narandžu, grejp ili mandarine zbog kiselog ukusa.

Tu je i širok izbor povrća: šargarepa, spanać, blitva, pečurke, paprika, patlidžan, krastavac, cvekla, grašak, razne salate, paradajz… Treba izbegavati kupus i kelj jer može doći do nadimanja i lošeg varenja. Na njihovom jelovniku može se naći i neka hrana sa našeg stola kao što je: kukuruz, dvopek, testenina, pirinač, kuvano jaje i nemasni mlečni proizvodi, ali sa ovim namirnicama ne treba preterivati. Od začinskog bilja smeju jesti: peršun, zovu, bosiljak, kapar…

Papagaju nikada nemojte davati slane grickalice, čips, smoki, suhomesnate proizvode i slatkiše.

Pored kvalitetne hrane, tigrica uvek mora da ima svežu, čistu i lako dostupnu vodu. Pojilicu držite u kavezu i redovno menjajte vodu.

NAVIKE

Tigrice su pitome, živahne i radoznale ptice. Odlični su ljubimci za decu iznad osam godina. Uz malo strpljenja lako se pripitomljavaju. Možete je čak naučiti da na poziv sleti na ruku i nagraditi je poslasticom.

Najbolje se osećaju u drušvu, a ako su same tuguju i mogu se čak i razboleti. Idealno bi bilo da držite mužjaka i ženku zajedno jer se bolje slažu. Pare se samo sa jednim partnerom i sa njim ostaju do kraja života. Polno sazrevaju već sa 5 meseci, mada ih ne treba pariti pre 12-og meseca života. Broj mladih u leglu je u proseku od 3-5, mada ih može biti i 9.

Najčešće se oglašavaju cvrkutanjem, ali su dosta tihe i mirne ptice. Dobro oponašaju zvukove iz svoje okolina, a mogu čak i da nauče nekoliko reči. Radoznale su i često grickaju sve što im deluje zanimljivo, pa pripazite na korice knjiga, papire, dokumente, kablove i sjajne prednete dok ptica slobodno leti po stanu. Tigrice su odlični ljubimci za neiskusne vlasnike koji po prvi put imaju papagaja za ljubimca.

izvor: Srbija Danas,njuska.com