Pas se smatra čovekovim najboljim prijateljem. Ali on nama nije samo to, već praktično član porodice i oni imaju osećanja, koja ne bismo voleli da povredimo, zbog toga bi valjalo poslušati ove savete, koje je izneo dreser pasa Šelbi Semjel

 
Foto: flickr.com

1. NE NAREĐIVATI, STIMULISATI

Jedno je kada dozivate psa komandom “Dođi ovamo smesta”, a potpuno je drugi padež dozivati ga sa “Dođi ovamo”. Na ovom primeru vidi se koliko ja pas sličan deci. Kada ga dozivate na prvi način, zna da nema šta da očekuje osim eventualnog prekora, dok kada ga dozivate na drugi način, nudi mu se perspektiva nagrade, koja je ključna reč. Treba ga stimulisati, umesto da mu se naređuje. Takođe je važno da ga nikada ne kaznite ako dođe čim ste ga pozvali, pa makar ga pre toga nije bilo satima, a vi izgubili živce.

2. NE DOZVOLITE MU DA SKAČE PO VOLJI

Pogubno je dozvoliti psu da skače kako mu se prohte, posebno ako su gosti u blizini. Nekome se to može svideti, kao što je neki 21-godišnjak, ali to se sigurno neće dopasti75-godišnjoj baki koja je operisala kuk. Ukoliko se odmah ne nauči da može da skače samo uz vaše odobronje, postoji rizik da dođe do nemile scene da ga grdite, a to će sigurno slomiti srce vašem ljubimcu.

3.  NE GRDITE GA, NAUČITE GA

Kada dozvolite psu da vrši nuždu napolju, time ste napravili prvi korak u njegovoj dresuri, ali je ključno da preventivno utičete kako bi se izbegle nezgodne situacije u kuću. Kada krene da trlja nos, nije rešenje da vičete na njega ili da ga tučete. Time ga nećete naučiti da ne trlja nos, već ćete ga samo naučiti da se plaši vas, a kada izađe napolje i vi ne budete u blizini, sigurno će trljati nos.

4. NE PUŠTAJTE GA BEZ POVODCA

Kada ga vežete za povodac, to je u stvari za njega nagrada. Zašto? Jer tada nauči gde i kako sme da se kreće, što će mu višestruko koristiti. Ako pas lepo hoda uz povodac, obavezno ga nagradite, ili mu makar dajte vizuelni znak koji će imati istu vrednost. Ukoliko olabavite povodac, postoji šansa da ga izgubite, a to će mu definitivno slomiti srce.

5. NEMA IGRE PRE NUŽDE

Vaš pas mora tačno da nauči kada se koje stvari obavljaju. Vreme za nuždu je isključivo vreme za nuždu i ništa drugo. Kada ga naučite kada i u koje vreme to mora da radi i vama, a i njemu će život biti lakši.

6. NE KORISTITE KUĆICU KAO SREDSTVO KAZNE

Vaš pas ne voli puno vremena da provodi u kućici? Treba ga naučiti da je ona njegova oaza, gde jede, gde spava, a ne neka tamnica u koju mora da ide jer je kažnjen.

7. NE REAGUJTE NA LAJANJE

Lepo se igrate sa vašim mezimcem, ali kada on krene da laje svašta biste mu rekli ili uradili. Nemojte, samo ćete ga razdražiti. Iskulirajte ga, budite hladni, brzo će prestati. A tada, ne zaboravite da ga nagradite.

8. NIKADA GA NE HRANITE SA STOLA

Teško je odoleti tom tužnom pogledu, ili kada vam sedne u krilo. Ali ne dajte se i nipošto ga ne hranite sa stola. Napravićete veliku grešku, jer je dovoljno samo jedan put da to uradite da se navikne. A onda dolazi do nemilih scena, usled čega će i njegovo srce biti slomljeno.

9. NE OSTAVLJAJTE HRANU NA DOSTUPNOM MESTU

Ako vaš pas jednom dođe do hrane kada ga ne gledate, to će raditi i drugi i treći put…Zato nemojte da ostavljate hranu na dostupnim mestima, zatvarajte kuhinju kada idete negde, ali ga i nagradite kada se sam odupre iskušenju i ne uzme hranu koja mu je na Izvol’te.

10. NE IZBEGAVAJTE IGRU

Psima je igra potrebna, a ako je vi ne obezbedite, obezbediće je sam, a to neće izaći na dobro. Zbog toga se posvetite maksimalno vašem ljubimcu.

11. NE PODMIĆUJTE GA

Dobro je na početku dresure pomalo koristiti mamce i trikove kako biste psa naučili nekim navikama, ali mora da se napravi jasna razlika između mamaca i mita. Nikako ga ne podmićujte, jer može da se “navuče” a onda će biti jako teško da razvijete normalan odnos, što će mu na kraju slomiti srce.

12. NE BRANITE MU DA ŽVAĆE

Naravno, treba da se nauči da žvaće igračke, ali ako i krene, a sigurno će, da žvaće neke druge predmete, nikako nemojte da ga kažnjavate.  Zadajte mu dobro poznatu komandu, poput “sedi” ili “miran” i zamenite im taj predmet igračkom. Nikako ne zaboravite da ga nagradite kada krene da žvaće igračku.

13. NE DOZVOLITE MU DA GRIZE

Ako se kao štene navikne da grize to može kasnije da postane veoma opasno, a ukoliko vas povredi to će mu svakako slomiti srce. Zato ga na vreme naučite šta je dozvoljen kontakt ustima i zubima sa kožom i neće biti bola.

14. NE KAŽNJAVAJTE GA KADA REŽI

To je uslovni refleks kod pasa. Ako krene na nekoga da reži nipošto ga ne kažnjavajte, već ga sklonite od te situacije, jer je režanje znak da je uznemiren.

15. NE GRDITE GA AKO KRENE DA URINIRA

Ako pas dugo trpi, tada kreće pomalo da urinira.  U tim situacijama najbolje je ignorisati, dajte mu koji sekund da se smiri i da radi nešto uzbudljivo što će mu skrenuti misli. Nikako ga grditi jer on time poručuje da je pun i da nije pretnja.

Izvor: Telegraf