Ako poslušate naše savete kupanje mačke će proći glatko!

wetcat-flickrBilo da se maca jako uprljala dok se igrala napolju ili je jednostavno vreme za kupanje evo saveta kako da sve to prođe sa što manje stresa i buke. Ako sve lepo isplanirate to može biti gotovo jako brzo.

Jako je bitno da predvidite kako životinja reaguje na kupanje. Znamo da će skoro sve mačke izbegavati da se dohvate vode po svaku cenu. Ako mislite da će vaša mačka na kupanje reagovati agresivno uvek je pametno konsultovati se sa veterinarom. Ovo je jako složen problem i veterinar će sa bihevijoralne tačke gledišta znati šta je najpametnije da se uradi.

Jako je bitno srediti mačku pre kupanja. Praktičan savet – skratite joj nokte. Ukoliko krene da vas grebe tako će sve to proći mnogo bezbolnije po vas. Osim toga je dobro je očetkajte i tako uklonite što više dlaka.

Kupajte vašeg ljubimca u kadi ili lavabou koji ima tuš, jer je to jedini siguran način da odradite posao kako treba. A pored tuša vam je potrebno još nekoliko stvari, pre svega odgovarajući šampon, koji je prikladan krznu i starosti vaše mace. Naravno, treba vam peškir ne bi li je osušili kako treba, najbolje je da bude što mekši. Opet ponavljamo, jako je bitno zaštiti se od grebanja i ujedanja, stoga možete staviti i gumene rukavice koja bi vas tokom kupanja mogla zaštiti od koliko-toliko od napada. Takođe je pametno da vam neko drugi bude pri ruci ukoliko se nešto otrgne kontroli.

my_cat_in_a_bath_outside__by_tobyhs

Ovo su koraci o kojima valja razmišljati pre kupanja, a što se samog kupanja tiče prvo treba misliti na vodu, koja treba da bude mlaka, najbolje je da sami rukom proverite da li je odgovarajuće temperature. Ako nemate tuš kupajte mačku u desetak centimetara dubokoj vodi.

Pazite da voda ne ide životinji u oči i nos, a pogotovo je opasno ako šampon dođe do očiju. Osim što će naštetiti mački, to neće biti dobro ni po vas jer ćete u tom slučaju jako teško izbeći grebanje i ujedanje.

Lepo istrljajte ljubimca šamponom, a kada ga budete sapirali nemojte slučajno propustiti da isperete ne tako lako pristupačne delove, na primer u preponskom ili stomačnom delu. Na kraju dolazi i sušenje i to peškirom, a ukoliko imate jako trpeljivu mačku probajte ovo da uradite i sa nekim slabijim fenom.

(Izvor: Ljubimci Telegraf. vetstreet.com)

Comments are closed.